Material till lave

Bastumaterial, lav- och panelmaterial:

Materialet till våra lavar kommer från kådfritt lövträdsvirke av A-kvalitet. De mest populära träslagen för bastulavar är värmebehandlad asp, värmebehandlad klibbal och klibbal. Log-lavarna är tillverkade i limträ från gran och till Dura-kollektionen används värmebehandlad furu.

De mest använda lavbrädorna har dimensionerna 28 x 90 mm , men även bredare finns i dimensionerna 28 x 120 mm, 28 x 140 mm, värmebehandlad magnolia 30 x 180 mm och massiv gran 40 x 200 mm. Värmebehandlat trä är populärt på grund av dess beständighet och vackra färg. Värmebehandlingen påverkar träets egenskaper, bland annat genom att öka formstabiliteten och minska vridning i fuktiga utrymmen. Därför rekommenderar vi särskilt värmebehandlat trä för breda och långa bastulavar.

Vid tillverkning av laven, ordnas brädorna så att eventuella nyansskillnader i träet minimeras, men som hos alla naturmaterial så kommer träet alltid att ha en viss nyansskillnad.

Lavarnas ramar tillverkas enligt kraven för deras användningsförhållanden, antingen i stål eller av barrträ.

Allt virke som används av Sun Sauna är av A-kvalitet och är snickeritorrt, dvs. klart för omedelbar montering utan fuktutjämning..

 

 • Jättetuja

  Jättetuja är ett mycket slitstarkt och förhållandevis mjukt lavmaterial. Tujans nyans skiftar från mörkbrun kärnved till ljus splintved. De tydliga nyansskillnaderna gör träets yta levande, tujan tål förhållandena i bastun mycket väl. Tuja är ett uppskattat bastumaterial med en behaglig doft. På grund av sin porösa struktur är träet lätt och känns inte obehagligt varmt.

 • Klibbal

  Klibbal är det mest använda träslaget till bastulavar Klibbal är ett vackert och lätt material med måttlig ådring. Alens färg skiftar från röd till rödbrun.

 • Värmebehandlad klibbal 

  Den värmebehandlade klibbalens färg är vackert brun. Nyansskillnaderna är mindre än hos värmebehandlad asp. Värmebehandlad klibbal är formbeständig, rötbeständig och giftfri. I tillverkningsprocessen används endast vattenånga och värme..

 • Värmebehandlad asp 

  Värmebehandlad asp är ett populärt bastumaterial. Den värmebehandlade aspen är vackert brun och behandlas den med paraffinolja blir färgen ännu djupare. En tydlig ådring och skillnader i nyansen gör träets yta levande. Värmebehandlad asp är formbeständig, rötbeständig och giftfri. I tillverkningsprocessen används endast vattenånga och värme.

 • Lämpökäsitelty tervaleppä DARK

  Huom! Vain paneelina. Lämpökäsitellyn tervalepän väri on kauniin tummanruskea, lähes kahvinpavun sävyinen. Tumma lämpöleppä on erittäin kaunis saunansisustus materiaali. Puun sävyerot ovat pienempiä kuin lämpökäsitellyssä haavassa.

 • Värmebehandlad magnolia

  Värmebehandlad magnolia är ett underbart inredningsmaterial i bastun. Den värmebehandlade magnolian har en vacker och mycket levande ådring som många genast fastnar för. Färgen skiftar från mörkbrun till ljusbrun, men helheten är mörkare än värmebehandlad asp eller al. Det här materialet finns i storlekarna 140 mm bred panel och 30×180 mm lavbräda.

 • Asp

  Obehandlad asp är ett traditionellt material till lavar. Asp är ett mycket ljust och homogent material. Asp finns endast som panel. (beställningsvara) Tack vare sin ljusa färg är aspen väl lämpad för nyansering och nyanseringen resulterar i en jämn finish. Asp kan behandlas med olika bastuvaxer och nyanserade panelskyddsmedel.

 • Värmebehandlad furu

  Värmebehandlad furu är det mest hållbara materialet till lavar. De tydliga nyansskillnaderna gör träets yta levande. Värmebehandlad furu är formbeständig, rötbeständig och giftfri. I tillverkningsprocessen används endast vattenånga och värme. Den värmebehandlade furuns kvistar är diagonala, vilket gör att de inte lossnar under användning i bastun. Vi strävar efter att använda värmebehandlad furu till alla lavar i bostadsbolag och badhus. Värmebehandlad furu är det populäraste materialet till lavar i fritidshus.