Bastuvägg i glas i fullhöjd
Att använda en glasvägg mellan bastu och badrum är en enkel och vacker lösning.
Glasväggen öppnar upp utrymmet och sammanfogar bastu och badrum till ett vackert utrymme – till ett hemmaspa.
En glasvägg från golv till tak är en praktfull lösning som sammanfogar utrymmena. Vid val av glasväggens nyans, är det viktigt att ta badrumskaklets färg i beaktande. En rökgrå och bronsfärgad glasvägg gör bastun lite mörkare och mer stämningsfull än ett klart glas. En glasvägg i fullhöjd är också en billig lösning eftersom behovet av tidskrävande kakling minskas.
Infästning av lave
Laven bör sluta ungefär 50 mm innan glasväggen för att underlätta städning. Ett vackert resultat uppnås genom att täcka mellanrummet mellan lavarna med spjälor, på så sätt ser man inte in under lavarna från badrummet. Bastupallens öppning i den undre laven har extra ben som stöder laven från golvet.
Glasvägg för omklädningsrum och nyansalternativ
Det vanligaste användningsområdet för glasväggen är väggen mellan bastun och badrummet. Glasväggen kan dock också användas mellan badrummet och omklädningsrummet, i sådana fall är glaset oftast etsat, dvs. ett satinglas som inte är genomskinligt men som släpper igenom ljus.
Enkla dörrglaselement kan också användas som duschvägg, till exempel i sådana fall där duschen och toaletten finns vid samma vägg. Duschväggen bör inte fästas i golvet eller i taket, en bättre lösning är att lämna den öppen i båda ändarna och istället fästa glaset i väggen med gångjärn. Lösningen är säker och vid städning kan glaset enkelt vikas åt sidan.
De mest använda nyanserna är klart, rökigt grått och bronsfärgat glas. Det rekommenderas att välja glasets nyans efter färgen på kaklet och panelen.
Fråga gärna våra bastuexperter om fler tips!
Välj ett tillräckligt kraftfullt aggregat!
En glasvägg kräver lite mer effekt från aggregatet än om bastun byggts med en sluten vägg. Var uppmärksam på aggregatets effekt, särskilt när aggregatet redan är på gränsen till för litet. Välj i sådana fall istället ett effektivare aggregat. När du väljer ett aggregat till din bastu bör även utseendet uppmärksammas. Ett vackert aggregat bakom glasväggen kommer att glädja bastubadarna! Den beräknade ökningen av effektbehovet är ca 1 kW/kvadratmeter glas.